Brukselka z rodzynkami

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

brukselka – 1/2 kgboczek wędzony – 10 dagcebula – 1 szt.rodzynki – 1/2 szklankimasło – 1 łyżkabulion – 1-2 szklanki cukier – 1/2 łyżeczkisól, pieprz

Przygotowanie: 

Brukselkę dokładnie umyć, oczyścić, przekroić na połówki. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy wytopi się tłuszcz wyjąć skwarki i podsmażyć posiekaną cebulę. Do cebuli włożyć brukselkę chwilę razem smażyć tak, aby brukselka lekko się podpiekła, dodać masło. Następnie wlać bulion i dodać cukier, dusić ok.10 minut. Wsypać rodzynki i wszystko dusić jeszcze 5 minut, aż brukselka będzie zupełnie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Posypać wcześniej usmażonymi skwarkami z boczku.

pysznie.pl