Porady

Czosnek

- zmielony lub zgnieciony szybko traci ostry smak i zapach
- czosnku nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ gorzknieje
- najdłużej utrzymuje swoje właściwości, jeśli całe, obrane ząbki zostaną ułożone w słoiczku i zalane oliwą albo olejem

Solenie warzyw

Wszystkie warzywa, oprócz buraków i warzyw strączkowych, należy gotować w osolonej wodzie.

Sposoby gotowania roślin strączkowych

Sposoby gotowania roślin strączkowych

1 sposób (wymaga dużo czasu) Nasiona strączkowe, oprócz soczewicy i zielonego groszku, należy zalać nie osoloną, przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej w stosunku 1:3. Ziarna w łuskach moczy się do 12 godzin, a pozbawione łusek 3-8 godzin. Nasiona gotuje się w tej

Przelicznik wag

Orientacyjny przelicznik jednostek

Temperatury pieczenia

W przepisach zdarza się czasem, niezbyt dokładnie podana temperatura piekarnika, w jakiej należy piec potrawę.
Bardzo gorący – powyżej...

- białka powinny być starannie oddzielone od żółtek
- przed ubijaniem białka należy schłodzić
- do ubijanych białek należy dodać szczyptę soli
- białka powinny być ubijane w odpowiednim tempie, na początku wolno, a potem szybko

Bakalie w cieście

- aby bakalie w cieście nie opadły na dno, trzeba obtoczyć je w mące
- bakalie i alkohol dodaje się do ciasta na samym końcu
- rodzynki i śliwki przed dodaniem do ciasta trzeba namoczyć w gorącej wodzie, nienamoczone będą zbyt twarde
- śliwki najlepiej moczyć w herbacie

- wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
- mąka musi być świeża i przesiana
- mleko powinno być letnie
- masło roztopione, przestudzone
- ciasto trzeba tak wyrobić, aby było lśniące i odchodziło od ręki
- drożdże powinny być świeże (nie obeschnięte)
- użycie drożdży suszonych powoduje wolniejsze rośnięcie ciasta

- masa serowa będzie spoista i nie opadnie po upieczeniu, jeśli część mąki pszennej zastąpi się ziemniaczaną, kukurydzianą, kaszą manną albo ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami
- jeśli do sernika zostaną dodane owoce (świeże lub z puszki) lub gdy ser jest bardzo tłusty (i ciężki), do masy serowej trzeba wsypać ok. łyżeczki proszku do pieczenia, bo sernik nie urośnie

- trzeba przesiać mąkę
- do ciasta trzeba wziąć tłuszcz mocno schłodzony, w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde!
- zimny tłuszcz najlepiej szybko zetrzeć na tarce
- po odmierzeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto

- biszkopt można zrobić tylko z mąki pszennej, aby był bardziej delikatny można wziąć w równych ilościach mąkę ziemniaczaną i pszenną
- mąka powinna być przesiana nawet dwukrotnie
- jajka z cukrem trzeba utrzeć na puszystą prawie białą masę
- do masy należy dodać sok z cytryny lub łyżkę octu (ciasto po upieczeniu nie opadnie)

Do pieczenia ciasta kruchego....

Na biszkopt nadaje się tylko mąka

Na piernik i pieczywo

Mocny zapach smażonych ryby można zmniejszyć, kładąc na gorącej płycie kilka świeżych skórek pomarańczy lub cytryny.

Zapach po smażonych rybach można usunąć z patelni, kładąc na niej fusy po herbacie i zalewając je wodą. Następnie należy wodę zagotować i pozostawić do wystygnięcia.

WHISKY SZKOCKA (SCOTCH) - alkohol o charakterystycznym aromacie palonego torfu, produkowany z jęczmienia wyłącznie w Szkocji.
Blended: BALLANTINES, J & B, CHVAS REGAŁ, JOHNME WALKER, FAMOUS GROUSE
Single malt: CARDHN MALT, GLENFIDDICH

Na sypko (kasze grube) - kaszę należy przebrać, wypłukać, osaczyć, wsypać do odpowiedniej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem tłuszczu i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całkowicie wodę, należy wstawić ją na

Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury.

Przetwory przełożyć do słoików, tak aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm).

Słoiki z zakrętką (twist-off)
Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca).