Kapuśniak polski
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kiszona kapusta – 40 dag
kości wieprzowe – 25 dag
ewent. wędzonka, kiełbasa lub boczek
włoszczyzny – 1 pęczek
woda – 6 szklanek
cebula – 1 szt.
słonina – 4 dag
mąka – 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kości wypłukać, zalać zimną wodą, podgotować. Posolić, włożyć włoszczyznę i dogotować.
Kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą. Po zagotowaniu odkryć na chwilę, a następnie przykryć i dogotować. Wymieszać z przecedzonym wywarem, zaprawić zasmażką, przygotowaną na słoninie z cebulą i mąką. Zupę zagotować dodać sól i pieprz do smaku. Wlać surowy kwas z kapusty. Jeśli kapuśniak był gotowany z boczkiem pokroić go w kostkę i włożyć do zupy. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Czas przygotowania:
1 godzina- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz