Zupa selerowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
rosół – 6 szklanek
seler - 1 duży
śmietanka – 1/2-3/4 szklanki
żółtka - 1-2 szt.
sól i pieprz
Przygotowanie:
Seler wyszorować szczoteczką, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować w całości. Obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do rosołu, dosolić. Mąkę rozmieszać z 1/2 szklanki zimnego wywaru, wlać do zupy, zagotować. Przed podaniem dodać śmietankę z żółtkami. Podawać z groszkiem ptysiowym, kluskami francuskimi, grzankami ostrymi.
Uwaga: Zupę selerową można również podprawić zasmażką jasnozłotą, lub śmietaną zamiast śmietanki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz