Leszcz w szarym sosie po polsku
leszcz - 1 szt. (ok. 1 kg)
wywar z włoszczyzny – 4 szklanki
ocet - 1/2 łyżki
szary sos:
masło - 3-4 łyżki
mąka – 3 łyżki
wywar rybny – 3 szklanki
czerwone wytrawne wino - 1/2 szklanki
piernik - 5 dag
sok z 1/2 cytryny
rodzynki - 3 dag
migdały - 3 dag
cukier – 1 łyżka (czubata)
sól
Rybę sprawić, opłukać. Włożyć do garnka z wkładką, zalać gorącym wywarem i gotować na bardzo małym ogniu ok. 25 minut, następnie delikatnie wyjąć i położyć w ciepłym miejscu, skropić wywarem, przykryć, aby nie obsychała.
Mąkę zrumienić na suchej patelni, wsypać do miseczki. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, zamieszać, rozprowadzić winem, wlać wywar. Piernik pokruszyć, wymieszać ze szklanką wywaru, przetrzeć przez sito i dodać do reszty sosu. Cukier roztopić, zrumienić, rozprowadzić niewielką ilością wody. Powstały karmel dodać do sosu, sos doprawić solą i sokiem z cytryny. Dodać posiekane w paseczki obrane migdały i rodzynki. Karpia ułożyć na półmisku, polać sosem i ogrzać w piekarniku.
Sos szary można przyrządzać również bez piernika.
W ten sam sposób można przygotować lina lub karpia.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz