Kotlety cielęce mielone zapiekane w sosie pomidorowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso bez kości - 50 dag (łopatka, kark)
bułka czerstwa - 5 dag
mleko - 1/2 szklanki
jajko – 1 szt.
sól
tarta bułka - 5 łyżek
tłuszcz do smażenia
ryż - 25 dag
tłuszcz do ryżu - 1 łyżka
żółty ser - 5 dag
sos pomidorowy:
świeże pomidory - 40 dag
(lub 6 łyżek przecieru pomidorowego)
cebula - 1 szt.
tłuszcz - 2 łyżki
mąka - 3 łyżki
rosół - 1 szklanka
lub wywar z warzyw
cukier
cytryna lub kwasek cytrynowy
sól

Przygotowanie: 

Bułkę namoczyć odcisnąć. Mięso wypłukać, osączyć, pokroić na kawałki i razem z bułką zmielić, posolić, dodać jajo, wyrobić na pulchną masę. Formować owalne kotlety, panierować w bułeczce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Osobno ugotować ryż na sypko. Przygotować sos pomidorowy: (p. sosy gorące). Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, włożyć również ugotowany ryż. Wszystko polać gęstym sosem pomidorowym. Z wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 minut. Podawać z surówką z warzyw.

pysznie.pl