Ciasteczka z babciną konfiturą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 200 gramzółtko - 1 sztukacukier waniliowy - 75 gramskórka z cytryny - 1 sztukakonfitura - 5-7 łyżkamasło - 125 gram

Przygotowanie: 

Mąkę, żółtko, cukier waniliowy, masło oraz skórkę z cytryny zagnieść na gładkie ciasto. W tej konsystencji pozostawić przykryte folią w lodówce na około pół godziny. Następnie rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wyciąć (za pomocą szklanki) około 50 kółeczek o średnicy mniej więcej 5 cm. W połowie powstałych okrągłych kawałeczków powycinać (za pomocą małych foremek lub nożyka) różne kształty, np. serduszka. Ciasteczka ułożyć na osobnych blachach, wyłożonych papierem do pieczenia (np. Paclan). Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza (termo obieg: 150 stopni) przez 10-12 minut. W tym czasie delikatnie podgrzać konfiturę i posmarować nią wszystkie ciastka, a następnie poskładać je tak, by każe miało cały (okrągły) spód oraz wierzch z wyciętym serduszkiem. Wypełnić ciasteczka resztą konfitury i ułożyć na półmisku, czekając aż ostygną. Można posypać cukrem pudrem.  Smacznego!

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
nie wiem
Martyna