Jabłka zapiekane w biszkopcie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia francuska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jabłka – 5 szt.
masło - 3 dag
jajka - 2 szt.
cukier puder - 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
herbatniki grubo pokruszone - 2 łyżki
woda - 2 łyżki
cukier puder do posypania
sok z cytryny
Przygotowanie:
Blachę wysmarować dość grubo masłem, dno wysypać pokruszonymi herbatnikami. Obrać jabłka, przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Połówki jabłek posmarować sokiem z cytryny, ułożyć na przygotowanej blasze przekrojoną stroną do góry.
Żółtka utrzeć z cukrem i wodą. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Ubite białka i mąkę dodawać (powoli) do żółtek z cukrem, delikatnie wymieszać. Na każdej połówce jabłka łyżką położyć ciasto i od razu wstawić do gorącego piekarnika. Piec, aż się lekko zarumienią. Gorący deser rozłożyć na talerzyki, posypać cukrem pudrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz