Nóżki cielęce po wiedeńsku (panierowane)
nóżki cielące - 4 szt.
włoszczyzna - 20 dag
liść laurowy – 1 szt.
biały i czarny pieprz
sól
panierowanie:
jaka - 2 szt.
mąka - 4 łyżki
tarta bułka - 8 łyżek
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Nóżki cielęce zalać wrzącą wodą, zagotować. Następnie odlać, przeciąć wzdłuż na pół. Zalać wrzącą wodą, gotować. Gdy będą prawie miękkie włożyć warzywa, przyprawy, posolić, gotować pod przykryciem. Gdy są miękkie i mięso oddziela się od kości odcedzić, osączyć i wyjąć z nich kości i chrząstki. Z każdej nóżki uformować dwa prostokąty, przycisnąć deską, którą należy obciążyć. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Każdy kawałek przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem i panierować w mące rozmąconych jajach i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z ziemniakami, surówką z pomidorów, z sałatką jarzynową lub inną surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz