Ozór wołowy zapiekany w sosie chrzanowym
ozór wołowy - 1 szt.
włoszczyzna - 25 dag
liść laurowy
pieprz czarny - 2-3 ziarna
ziele angielskie - 2-3 ziarna
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka
sos chrzanowy – 2 szklanki
Ozór bardzo starannie wyszorować szczotką. Wypłukać i wyciąć gruczoły ślinowe, (znajdujące się z obu stron ozora przy nasadzie). Gotować we wrzącej wodzie do miękkości około 4 godzin. Gdy ozór jest prawie miękki, wyjąć, włożyć do zimnej wody i przestudzić. Zdjąć skórę, włożyć ponownie do wywaru, dodać umyte warzywa, przyprawy, sól i dogotować.
Przygotować sos chrzanowy.
Ozór pokroić w cienkie plastry włożyć do żaroodpornego naczynia, polać gęstym sosem chrzanowym, wstawić do gorącego piekarnika na 15—20 minut. Wyjąć, posypać siekaną pietruszką. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz