Pieczeń cielęca zapiekana w sosie beszamelowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cielęcina bez kości - 60 dag
tłuszcz - 4 dag
sól
czosnek - 1-2 ząbki
masło - 3 łyżki
tarta bułka - 2 dag
sos beszamelowy:
mąka - 3 łyżki
masło - 4 dag
śmietana - 1/2 szklanki
mleko - 1 szklanka
żółtka - 1-2 szt.
ser żółty - 3 dag
cytryna - 1 szt.
lub kwasek cytrynowy

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać, (jeśli porcja jest nierówna, owiązać sparzonym sznurkiem), posolić, zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, polać tłuszczem ze smażenia, skropić wodą. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, polewając sosem. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Gdy pieczeń jest prawie miękka, posmarować powierzchnię mięsa roztartym czosnkiem.
Upieczone mięso wyjąć, pokroić w cienkie, szerokie plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos beszamelowy. Masło stopić, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dolać mleko, zagotować, przyprawić do smaku solą, sokiem cytryny, wymieszać z żółtkami.
Do beszamelu dodać pozostały z pieczenia sos, zagotować, wymieszać ze śmietaną oraz z surowymi żółtkami, polać pieczeń. Z wierzchu grubo posypać tartym serem. Skropić masłem z tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut i zapiec. Gdy ser lekko się zrumieni wyjąć.
Podawać z makaronem, ziemniakami i sałatą zieloną lub inną surówką z warzyw.

pysznie.pl