Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wieprzowina - 70 dag (łopatka lub szynka)sól cebula - 2 szt. tłuszcz - 5 dag mąka - 1 łyżka
Przygotowanie:
Mięso wypłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka i polać kilkoma łyżkami wody. Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem, sos uzupełniać wodą. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry w poprzek włókien, polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, słodką lub czerwoną zasmażaną ewentualnie a surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz