Polędwiczki duszone w winie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Międzybrodzki Makaron kolanka  - 1 paczka polędwiczka wieprzowa - ok.250 białe wino - 1 szklanka ser gorgonzola - 100g słodka śmietanka - 300ml natka pietruszkisól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Makaron należy ugotować, a  następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola.

 

Smacznego!

 
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera