Polędwiczki duszone w winie
Międzybrodzki Makaron kolanka - 1 paczka polędwiczka wieprzowa - ok.250 białe wino - 1 szklanka ser gorgonzola - 100g słodka śmietanka - 300ml natka pietruszkisól, pieprz do smaku
Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz