Sos waniliowy (2)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żółtka - 3-4 szt.
lub jajka - 2 całe
cukier - 4-6 dag (1/4 szklanki)
wanilia - 1/2 laski
lub cukier waniliowy - opakowanie
mleko lub śmietanka - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dolewać stopniowo wrzące mleko, ciągle mieszając, uważając, aby się sos nie „zwarzył". Sos razem z naczyniem wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą. Ubijać na parze, aż sos zgęstnieje, dodać wanilię. Ostudzić w zimnej wodzie. W czasie studzenia często mieszać. Do sosu w czasie studzenia można dodać łyżkę masła.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz