Pierogi z makiem (wareniki)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia ukraińska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ciasto
mąka – 40 dag
jajko – 1 szt.
mleko –1 szklanka
nadzienie
mak – 20 dag
orzechy – 5 dag
rodzynki – 7-8 dag
cukier
sok z 1/2 cytryny
masło – 2 łyżki
miód – 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Mak zaparzyć (krótko gotować, dokładnie odsączyć), dwa razy zemleć w maszynce. Do maku dodać pokrojone orzechy, osączone rodzynki, sok z cytryny i cukier, wymieszać.
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, wbić jajko, wymieszać, wlać mleko i wyrabiać tak długo, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółeczka, nakładać nadzienie i starannie zlepiać. Włożyć do wrzącej wody i gotować 3-4 minuty.
Wyjąć na talerz, polać roztopionym masłem i miodem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz