Szarlotka ze skórką z pomarańczy
mąka – 30 dag
masło – 20 dag
jajka – 3 szt.
cukier – 1 szklanka
jabłka – 1 kg
skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
cukier - 1 łyżka
woda – łyżka
Pomarańczę sparzyć i starannie wymyć. Obrać ze skórki. Skórkę drobno pokroić i usmażyć z cukrem i wodą.
Mąkę przesiać, zimne masło zetrzeć szybko na tarce, dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na połowę. Jedną część włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Po ok. 20 minut ciasto z lodówki ułożyć w tortownicy i lekko zapiec na jasno złoty kolor, wyjąć i wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić i udusić bez wody, dodać skórkę pomarańczową, wystudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do wystudzonych jabłek dodać 3 łyżki piany, wymieszać. Przełożyć na zapieczone ciasto. Wyjąć ciasto z zamrażalnika, połowę ciasta zetrzeć na tarce na jabłka, następnie ułożyć ubitą pianę i ponownie na wierzchu rozłożyć starte ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° C przez ok. 40 minut.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz