Piernik dobry, choć bez miodu
16/12/2020 - 00:58
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- jajka – 3 szt.
- cukier – 2 szklanki
- śmietana - 1 szklanki
- mąka – ok. 3 szklanki
- skórka z cytryny
- kandyzowana skórka z pomarańczy
- karmel – 1/2 szklanki
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
ewentualnie:
- rodzynki i migdały
- marmolada
- czekoladowa polewa
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, wlać śmietanę i ucierając wsypywać mąkę (tyle, aby ciasto zrobiło się gęste), bardzo dokładnie utrzeć, dodać skórkę z cytryny i kandyzowaną skórkę z pomarańczy ewentualnie inne bakalie. Pod koniec ucierania wlać karmel i wsypać sodę, ponownie dokładnie wymieszać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Piernik można przekroić i posmarować marmoladą oraz polać czekoladową polewą.
Czas przygotowania:
nie wiemLiczba porcji:
nie wiem- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz