Ciasto zwykłe z rodzynkami
16/06/2007 - 23:35
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cukier – 1 szklankacukier waniliowy – 1 opakowaniejajka – 5 szt.mąka pszenna – 1 szklankamąka ziemniaczana – 1/2 szklankiproszek do pieczenia – 1 łyżeczkamasło – 20 dagrodzynki cytryna – 1 szt.cukier pudertłuszcz, tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, partiami wsypywać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Rozpuścić masło i ciepłe powoli wlewać do ciasta cały czas ucierając. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą dodać skórkę otartą z cytryny oraz wcześniej sparzone rodzynki. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 minut. Ciasto, gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz