Gotowanie warzyw
Sposoby gotowania roślin strączkowych
1 sposób (wymaga dużo czasu) Nasiona strączkowe, oprócz soczewicy i zielonego groszku, należy zalać nie osoloną, przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej w stosunku 1:3. Ziarna w łuskach moczy się do 12 godzin, a pozbawione łusek 3-8 godzin. Nasiona gotuje się w tej samej wodzie, w której się moczyły (soję - w świeżej wodzie).
2 sposób (szybki) Ziarna należy zalać zimną wodą w stosunku 1:3, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty i odstawić na godzinę, by napęczniały. Ugotować w tej samej wodzie. Czas gotowania jest różny w zależności od rodzaju warzyw (podany wyżej). Dobrze ugotowane nasiona strączkowe powinny być lekko chrupkie.
Czas gotowania roślin strączkowych
warzywa strączkowe | czas gotowana |
ciecierzyca | 45 minut |
fasola biała | 1 godzina |
fasola czerwona | 1 godzina |
groch łuskany | 1.5 godziny |
groch niełuskany | 1.5 godziny |
soczewica brązowa i żółta | 1 godzina |
soczewica czerwona | 30 minut |
zielony groszek | 30 minut |
Gotowanie kukurydzy w kolbach
Kukurydza gotowana w wodzie z solą twardnieje. Dlatego należy ją gotować z dodatkiem mleka i cukru. Mleko i cukier nadają kukurydzy przyjemny aromat. .
Gotowanie ziemniaków
Obrane ziemniaki soli się na początku gotowania, aby zmniejszyć utratę soli mineralnych. W naczyniu, w którym gotują się ziemniaki, woda powinna je ledwo pokrywać (do 1 cm). Aby szybciej ugotować ziemniaki, należy włożyć do wody łyżkę margaryny lub masła.
Przy obieraniu młodych ziemniaków ręce nie sczernieją jeśli zmoczy się je w occie i poczeka, aż wyschną.
Gotowanie ziemniaków w mundurkach
Jeśli do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę octu (1 łyżka na litr wody) skórka nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie.
Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać, jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się je zimną wodą.
Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić (1/2 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków).
Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do wody, w której się gotują, doda się trochę czosnku.
Warzywa z karotenem
Warzywa zawierające karoten (np. marchewka), gotuje się z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
Brokuły, kapusta ...
Brokuły, kapustę, brukselkę można gotować z dodatkiem kilku łyżek mleka. Mleko chroni witaminę C i poprawia smak.
Wywar z warzyw
Aby uzyskać esencjonalny wywar (np. na zupę), warzywa trzeba pokroić na kawałki i włożyć do dużej ilości zimnej wody, gotować co najmniej 30 min.
-----------------------
Polecamy: żaluzje, żaluzje pionowe, żaluzje zewnętrzne, żaluzje elewacyjne
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz