Kruche babeczki z bitą śmietanką i truskawkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka (krupczatka) – 30 dagmasło – 15 dagcukier puder – 10 dagżółtka – 3-4 szt.śmietanka 36% - 2 szklankicukier puder – 2 łyżkiżelatyna – 2 łyżeczkitruskawki

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać cukier i żółtka szybko wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1-2 godz. (ewentualnie do zamrażalnika na 20 minut). Ciasto cienko rozwałkować, można podsypać mąką, aby się nie przyklejało (lub wałkować pomiędzy dwoma kawałkami grubej folii spożywczej). Foremkami wycinać ciasto, a następnie wylepiać nim foremki. Ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200"C i piec ok. 10 minut na złoty kolor. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę (żelatyna nie jest potrzebna, gdy babeczki nie będą musiały długo stać).Wystudzone babeczki napełniać pokrojonymi truskawkami i śmietaną. Można udekorować całymi truskawkami. Z porcji tej można upiec około 35 babeczek.

pysznie.pl