Grillowanie, czyli kuchnia na świeżym powietrzu

Grilowanie

Grillować można przez cały rok, teraz jednak nadszedł chyba najodpowiedniejszy moment, aby rozpocząć grillowy sezon. Początki grillowania są bardzo odległe i sięgają zamierzchłych czasów. Istnieją różne teorie dotyczące jego pochodzenia. Jednak wszyscy zgadzają się, co do jednego, że grillowanie na świeżym powietrzu to pyszne i zdrowe jedzenie, a także przyjemność i odpoczynek.
Aby rozpocząć wielkie grillowanie należy najpierw rozejrzeć się za odpowiednim grillem. Na rynku można spotkać różne rodzaje w zależności od stosowanego paliwa np. grille na węgiel drzewny, grille gazowe i elektryczne. Są różnej jakości i wielkości: przenośne - można zabrać ze sobą w podróż i stacjonarne - ustawiane na przykład w ogrodzie. Można również spotkać grille „wędzarki”, które umożliwiają wędzenie produktów z wykorzystaniem węgla drzewnego. Posiadają regulowane odpowietrzniki, kontrolują zużycie opału i utrzymują stałą temperaturę bez konieczności zajmowania się ogniem. Wybór nie jest łatwy i zależy od potrzeb i preferencji. Polecamy niezawodne grille firmy Weber® . Jeśli grill już został wybrany i kupiony, możemy pomyśleć o pysznym grillowaniu. Grillować można mięso, ryby, owoce i warzywa. Przyrządza się je szybko i łatwo. Produkty zachowują własności odżywcze i smakowe.

Co i kiedy przygotować?

Mięso i ryby najlepiej zamarynować dzień wcześniej, będą wówczas delikatniejsze i smaczniej­sze, ale jeśli się zapomniało, można to zrobić na 2-3 godziny przed grillowaniem. Wcześniej trzeba też przygotować warzywa, owoce i różne dodatki.

Rozpalanie grilla to czynność magiczna. Możemy obserwować ogień migoczący na węglu. Po pewnym czasie brykiety zaczynają się żarzyć i pokrywają się szarym popiołem. I to jest właściwy moment, aby ułożyć na ruszcie wcześniej przygotowane produkty.

Czas grillowania mięsa zależy od jego jakości, stopnia skrusze­nia, grubości, a także od upodobań. Mięsa z wołowiny i baraniny może być mocno, średnio lub mało wysmażone.
Ko­tlety wieprzowe i cielęce powinny być zawsze mocno wysmażone.
Do potraw z grilla pasują pikantne, aromatyczne sosy.
Aby spotkanie przy grillu było dla wszystkich prawdziwą przyjemnością, każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Dlatego pamiętajmy by menu było urozmaicone.
A teraz czas na grilla.

Polecamy: Palety używane
Rolety refleksyjne - screen

pysznie.pl