świąteczy tort czekoladowy
jajka - 5 sztukmasło - 30 dagcukier - 30 dagmąka - 30 dagcukier waniliowy - 1 opakowanieproszek do pieczenia - 1 łyżeczkagorzka czekolada - 15 dagskórka starta z pomarańczyorzechy laskowe mielone - 15 dagzapach rumowy morelowe konfitury - 10 dagcukier grysikowy - 10 dagpolewa czekoladowa - 40 dagmielone migdały - 10 dagzapach migdałowycukier puder - 30 g
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jasny krem.
Czekolade rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej i wymieszać z masą jajeczną.
Ubić białka na szytną pianę.
Do masy dodać orzechy, skórkę pomarańczową, zapach, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w temp. 180°C przez 45 minut.
Ciasto ostudzić, przekroić wzdłóż na dwa placki.
Przełożyć warstwą utarych na gładką masę konfitur.
Pozostałymi konfiturami posmarować wierzch i boki tortu.
Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Połową polać ciasto.
Poczekać, aż zaschnie.
Boki tortu posypać kakao i nożem-piłką uformować dekoracyjne fale.
Resztę polewy rozlać cienko na stolnicy.
Gdy zastygnie, za pomocą łopatki formować rządek po rządku czekoladowe wałeczki.
Udekorować nimi wierzch tortu.
Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop.
Wymieszać z migdałami i zapachem.
Ostudzić.
Z masy wykrawać ozdoby.
Przybrać nimi tort.
Posypać cukrem pudrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz