Amoniaczki
25/08/2010 - 15:45
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka - 1 kg
masło - 30 dkg
jajka - 3 szt
amoniak - 2 łyżeczki
śmietana gęsta - 1 szklanka
cukier waniliowy - 2 szt
jajko roztrzepane do smarowania - 1 szt
cukier gruby do posypania ciastek
Przygotowanie:
Zw/w składników zagniatamy ciasto /amoniak rozpuszczamy w śmietanie/.Wałkujemy na grubość ok pół cm i kroimy radełkiem lub nożem w klawisze lub romby.Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,posmarowane roztrzepanym jajkiem i posypane grubym cukrem. Pieczemy ok 15 min w temp ok 180 do 200 stopni, mają się ozłocić.Rosną w górę,można na blasze układać dość gęsto wychodzi ok 6 blaszek.Przechowywać w metalowym pudełku,mogą długo poleżeć i są wtedy lepsze bardziej kruche.
Czas przygotowania:
nie wiemLiczba porcji:
nie wiem- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz