Barszcz biały z tartym chrzanem
Biała surowa kiełbasa - 300 gZakwas z mąki pszennej razowejZiarna ziela angielskiego - 5 sztukLiść laurowy - 1 sztukaCzosnek - 2 ząbkiMarchew - 1/2 Por - 1/4 Śmietana 18% - 2 łyżkiChrzan tradycyjny MOSSO - 2 łyzkiJajka na twardo - 4 sztukOlej, sól, pieprz, majeranek
1. Kiełbasę nakuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min.
2. Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
3. Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan – dodaję Chrzan tradycyjny MOSSO, ponieważ ma najintensywniejszy, korzenny smak.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
5. Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz