Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Przepisy
 placki ziemiaczane
informacja prasowa - marzec 2015, MSM Mońki

Aby przygotować sos o wyjątkowo aksamitnej i kremowej konsystencji, najlepiej sięgnąć po serek topiony. – Serki topione są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek, ale również sprawdzą się jako komponent zup i sosów. Tak przyrządzony sos będzie gęsty i aksamitny, a potrawa nabierze intensywnego smaku.­ Dodatkową zaletą jest to, że jego przygotowanie zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Co jest niezwykle istotne, gdy chcemy zjeść coś smacznego, ale bez spędzania wielu godzin w kuchni. – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Tradycyjny przepis na placki wzbogaciliśmy o zioła prowansalskie i świeżą natkę pietruszki oraz koperek. Zaś cebula została użyta dopiero jako składnik sosu, dzięki czemu zyskał on wyjątkowy aromat i smak.
Po polaniu placków sosem można posypać je pysznym, świeżym szczypiorkiem.
Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
Składniki na placki:
-  1 kg ziemniaków                                    
-  2 jajka
-  3 łyżki mąki                                           
-  ½ pęczka natki pietruszki                          
-  ½ pęczka koperku                                       
-  1 łyżeczka ziół prowansalskich                   
-  sól, pieprz do smaku
-  olej do smażenia
 
Składniki na sos:
- 2 średnie cebule                                                           
- 2 łyżki oleju                                                                   
-  ¼ szklanki wody                                                               
- 300 g serka topionego kremowego  MSM Mońki       
-  pieprz czarny do smaku
-  ½ pęczka szczypiorku                                                      
 
Wykonanie:
 
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Smacznego! 
 

pysznie.pl