Chłodnik buraczkowy (litewski)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  •  3 jogurty typu greckiego naturalne „Piątnica”
  •  1 pęczek koperku
  •  1 pęczek szczypiorku
  •  1 średni ogórek szklarniowy
  •  5-6 rzodkiewek
  •  1 średni ugotowany burak
  •  2 jajka ugotowane na twardo
  •  ½ szklanki wody niegazowanej
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Przygotowanie: 

Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.
 
Smacznego!
 
 

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
2
Redakcja