Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI
- Składniki:
- 1 szt. jogurt naturalny
- Garść orzechów
- 5 g masła
- 5 g mąki
- 10 g cukru brązowego
- Mini batoniki Daim (ok.4-5 szt.)
- Owoce sezonowe: maliny, jeżyny
- Na ciasteczko:
- 5 łyżeczek cukru brązowego
- 3 łyżeczki chia
- 3 łyżeczki białego sezamu
- 5 g masła
- Mięta bądź melisa do przystrojenia
Przygotowanie:
Zaczynamy od wykonania ciasteczka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy cukier, dodajemy masło. Wsypujemy sezam, chia i wszystko dokładnie mieszamy. Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy masę, przykrywamy ją drugim arkuszem i całość wałkujemy na grubość ok. 2mm. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Orzechowa ziemia:
Orzechy siekamy drobno i wrzucamy do miski. Do miski dodajemy także 5 g masła, 5 g mąki i 10 g cukru. Mieszamy wszystko ręką na kruszonkę. Jeśli będzie za mało „krusząca” dodajemy trochę mąki. Rozkładamy kruszonkę na papierze do pieczenia na blaszce, wkładamy do pieca rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 10 min aż zbrązowieje. Następnie oczyszczamy owoce - delikatnie je „odmuchując” (bez mycia), a Mini batonik Daim siekamy drobno.
W słoiczkach (mogą być po jogurcie) układamy warstwami: wystygniętą ziemię, warstwę jogurtu naturalnego, pokrojone Mini batoniki Daim, a na końcu owoce sezonowe. Ciasteczko z chia kruszymy na większe kawałki i posypujemy deser. Na koniec dekorujemy deser Mini batonikiem Daim (wbitym w całości na wierzchu) oraz przystrajamy miętą bądź melisą. Przed podaniem schładzamy ok. 1 godzinę.
Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz