Domowe masło z orzechami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
01/03/2017 - 10:42
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”) 3 szt.
- orzeszki ziemne 100g (można użyć innych orzechów)
- miód płynny 2 łyżki
Przygotowanie:
Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Czas przygotowania:
30 minutLiczba porcji:
2- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz