Zupa jarzynowa
włoszczyzna – 1 pęczek
woda – 6 szklanek
warzywa – 50 dag
(kapusta włoska, kalafior, groszek
zielony lub zielona fasolka, marchew,
pory, seler, kalarepa)
ziemniaki - 20 dag
masło – 2 łyżki
mąka – 1 łyżka
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
posiekany koperek – 1 łyżka
Warzywa oczyścić, wypłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą. Ugotować wywar. Kapustą włoską poszatkować, groszek zielony wyłuskać, marchewkę, seler, pory, kalarepę oczyścić, opłukać, pokrajać, w paseczki. Kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa zalać niedużą ilością przecedzonego wywaru, dosolić, ugotować pod przykryciem. Połączyć z pozostałym wywarem. Zaprawić zasmażką, zagotować. Dodać koperek i zieloną, posiekaną pietruszkę.
Zupę jarzynową można przyrządzać na wywarze z kości.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz