Zupa ze świeżych grzybów z ziemniakami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 1/4 l wody
40 dag grzybów
2 cebule
30 dag ziemniaków
1/2 - 1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka koperku i pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte warzywa, zalać wrzącą wodą, posolić, gotować do miękkości. Grzyby świeże bardzo starannie oczyścić pod bieżącą wodą, cienko pokroić, ugotować w małej ilości wody razem z pokrojoną cebulą. Wywar przecedzić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Połączyć z grzybami, przyprawić mąką rozmieszaną z zimnym wywarem, zagotować. Dodać sól, pieprz i śmietanę. Przed podaniem posypać koperkiem i posiekaną pietruszką. Podawać z łazankami, kaszą perłową, z lanym ciastem lub cienkim makaronem. Zupę grzybową można podprawić jasnozłotą zasmażką.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz