Zupa z zielonego groszku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

groszek zielony (świeży lub konserwowy) – 40-50 dag
rosół (najlepiej z cielęciny) – 6 szklanek
śmietanka – 1/2-1 szklanki
mąka – 1 łyżka
sól, cukier
żółtka (surowe) – 1-2 szt.

Przygotowanie: 

Groszek zielony wyłuskać, ugotować w niedużej ilości wody z dodatkiem soli i cukru. Do rosołu dodać połową przetartego groszku, a resztę w całości, zagęścić zawiesiną z mąki i zimnego wywaru, zagotować. Połączyć ze śmietanką i żółtkami (tuż przed podaniem, aby żółtka nie ścięły się). Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami z bułki lub małymi kluseczkami kładzionymi.

Liczba porcji: 
6
pysznie.pl