Zupa szparagowa (2)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
szparagi – 50 dag włoszczyzna - pęczek (ok. 25 dag) woda – 6 szklanek śmietana - 1/2-1 szklanki mąka – 1 łyżka żółtka - 1-2 szt. sól, cukier
Przygotowanie:
Szparagi umyć, oczyścić z włókien, odciąć główki. Główki ugotować w małej ilości wody z dodatkiem soli i cukru. Warzywa oczyścić, wypłukać i razem z pozostałymi częściami szparagów zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować. Przecedzić, szparagi zmiksować. Zagęścić zawiesiną z mąki i zimnego wywaru, wlać do zupy, zagotować. Dodać główki szparagów razem z wodą, w której się gotowały, posolić, dodać do smaku cukier. Przed samym podaniem wymieszać ze śmietaną z żółtkami. Podawać z łazankami, grzankami, groszkiem ptysiowym.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz