Zupa szparagowa (2)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

szparagi – 50 dag włoszczyzna - pęczek (ok. 25 dag) woda – 6 szklanek śmietana - 1/2-1 szklanki mąka – 1 łyżka żółtka - 1-2 szt. sól, cukier

Przygotowanie: 

Szparagi umyć, oczyścić z włókien, odciąć główki. Główki ugotować w małej ilości wody z dodatkiem soli i cukru. Warzywa oczyścić, wypłukać i razem z pozostałymi częściami szparagów zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować. Przecedzić, szparagi zmiksować. Zagęścić zawiesiną z mąki i zimnego wywaru, wlać do zupy, zagotować. Dodać główki szparagów razem z wodą, w której się gotowały, posolić, dodać do smaku cukier. Przed samym podaniem wymieszać ze śmietaną z żółtkami. Podawać z łazankami, grzankami, groszkiem ptysiowym.

pysznie.pl