Sos grzybowy z zasmażką i śmietaną
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
suszone grzyby - 3 dag
cebula - 1 szt.
śmietana - 3/4 szklanki
tłuszcz - 4 dag
mąka - 4 dag
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby umyć w ciepłej wodzie, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, drobno pokroić lub posiekać. Obraną i pokrajaną w drobną kostkę cebulę dodać do stopionego tłuszczu, udusić. Włożyć mąkę wymieszaną z zimnym wywarem (1/2 szklanki), zasmażyć. Wlać resztę wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, włożyć posiekane grzyby, zagotować. Można dodać 1/2 kostki rosołowej i łyżkę masła. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz