Sos pomidorowy z zasmażką i śmietaną
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
1rosół lub wywar z warzyw - 1 szklanka
świeże, dojrzałe pomidory - 40 dag
lub koncentrat pomidorowy - 8 dag
cebula - 1 mała
śmietana - 1/2 szklanki
masło - 2 dag
mąka - 3 dag
tłuszcz - 3 dag
cytryna lub kwasek cytrynowy
sól, cukier
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, dodać obraną, pokrojoną cebulę. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, udusić pod przykryciem na dużym ogniu. Gdy są miękkie przetrzeć. Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, wymieszać z przetartymi pomidorami i rosołem, zagotować. Dodać sól, cukier do smaku i jeśli potrzeba sok z cytryny.
Przed podaniem wymieszać ze śmietaną.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz