Schab pieczony z suszonymi śliwkami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
schab bez kości - 70 dag
suszone śliwki - 10-15 dag
tłuszcz - 4 dag
mąka - 1 łyżka
sól
Przygotowanie:
Schab wypłukać, osączyć, oprószyć solą, mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Podczas pieczenia mięso często polewać sosem i skrapiać wodą. Gdy schab jest na pół miękki, włożyć opłukane śliwki. Miękki schab wyjąć, pokroić w plastry, polać sosem.
Można podawać np. z ziemniakami i zasmażaną z winem czerwoną kapustą.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz