Włoskie obwarzanki
01/01/1970 - 01:00
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka - 30 dag
cukier - 5 łyżek
jajka - 2 szt.
olej - 3 łyżki
słodkie wino - 2 łyżki
sól - szczypta
lukier
cukier puder - 10 łyżek
woda - 100 ml
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, jajka, wino i olej. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki i sklejać końce (tak aby powstały obwarzanki).
W garnku zagotować wodę, lekko ją posolić. Do gotującej wody wkładać obwarzanki, gotować, aż wypłyną. Osaczyć, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Przygotować lukier: cukier puder rozpuścić w ciepłej wodzie, mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gotować aż lukier zrobi się gęsty.
Obwarzanki smarować gorącym lukrem i posypać płatkami migdałowymi.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz