Czerwona kapusta duszona z fasolą
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
czerwona kapusta - 1 kg
fasola - 20 dag
mąka - 1 łyżka
cebula - 2 szt.
masło - 1 łyżka
cukier, sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
Przygotowanie:
Fasolę przebrać, umyć, namoczyć na kilka godzin (najlepiej na noc) w zimnej, przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie.
Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody, posolić, gotować ok. 20 min. Pod koniec dodać fasolę.
Cebule obrać i posiekać. Zeszklić na tłuszczu, oprószyć mąką, zrobić zasmażkę, dodać do kapusty. Włożyć również koncentrat pomidorowy i wymieszać. Wszystko razem chwilę dusić, przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz