Kruche ciasto z makiem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia żydowska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka – 1,5 szklanki
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
masło - 3 łyżki
cukier - 1/2 szklanki
aromat waniliowy - 1/2 łyżeczki
jajka - 2 szt.
sól - szczypta
cukier puder - 1 szklanka
zmielony mak - 1 szklanka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać sól i proszek do pieczenia. Masło i cukier utrzeć bardzo starannie, wymieszać z żółtkami i wanilią. Dodać mąkę, wymieszać. Przełożyć do małej tortownicy, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cały czas ubijać, delikatnie wymieszać z makiem. Masę makową ułożyć na cieście, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec na złoty kolor około 25 minut.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz