Pieczeń cielęca z ziołami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cielęcina z udźca bez kości - 1,5 kg
czosnek - 4-5 ząbków
sól
starta skórka z cytryny - 1/4 łyżeczki
sok z cytryny - 1/2 szt.
białe wytrawne wino - 1 kieliszek
masło - 1 łyżka
tłuszcz - 1 łyżka
mięta - 1/2 łyżeczki
tymianek - 1/2 łyżeczki
rozmaryn - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Mięso umyć, przełożyć na sito, sparzyć wrzątkiem, lekko osuszyć. Natrzeć czosnkiem zmiażdżonym z solą, skórką z cytryny i ziołami, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz.
Mięso przełożyć do posmarowanej tłuszczem brytfanny, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piec około 1,5 godz., często skrapiać winem i polewać wytworzonym sosem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz