Sernik z pieczonej dyni i śliwek z migdałami
- 1 kg sera białego (gotowy z wiaderka lub zmielony 3 razy)
- 500 g dyni hokkaido
- 500 g śliwek
- 6 jajek
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 100 g migdałów mielonych BackMit
- 130 g ciastek czekoladowych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do ozdoby: figi, bezy.
1. Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy do foremki żaroodpornej.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C, pieczemy dynię i śliwki z termoobiegiem przez ok. 20 minut.
4. Ciastka rozdrabniamy w mikserze lub przełożone do woreczka rozgniatamy wałkiem do ciasta.
5. Masło roztapiamy i studzimy.
6. Przesypujemy do miski ciastka, migdały mielone, masło i 2 jajka. Całość mieszamy, wykładamy, jako spód do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy.
7. Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy 2 jajka, 200 ml śmietany i miksujemy. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, cynamon, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ciemny spód, tworząc drugą warstwę.
8. 350 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z 2 jajkami, 200 ml śmietany. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ser z dynią, tworząc trzecią warstwę.
9. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w uchylonym lekko piekarniku, najlepiej przez noc.
10. 150 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wylewamy polewę na sernik. Odstawiamy do stwardnienia.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz