Sernik z rosą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier ¼ szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko 1 sztuka
masło 80g
 
Masa serowa
Twaróg Sernikowy „Piątnica” 1 kg
cukier ¾ szklanki
Śmietanka 30% „Piątnica” ½  szklanki
Mleko Wiejskie „Piątnica” 1,5 szklanki                                                                                         
budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajka 2 sztuki
żółtka jaj 4 sztuki
wiórki kokosowe ½ szklanki
cukier 4 łyżki
 

Przygotowanie: 

Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia.

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 godz. 40 min
Liczba porcji: 
dużo
Gzella