Alkohole charakterystyka, znane marki
WHISKY SZKOCKA (SCOTCH) - alkohol o charakterystycznym aromacie palonego torfu, produkowany z jęczmienia wyłącznie w Szkocji.
Blended: BALLANTINES, J & B, CHVAS REGAŁ, JOHNME WALKER, FAMOUS GROUSE
Single malt: CARDHN MALT, GLENFIDDICH
IRLANDZKA (IRISH) – alkohol podobny do szkockiej whisky, produkowany również z jęczmienia, wyłącznie w Irlandii.(JAMESON, TULLAMORE DEW)
AMERYKAŃSKA WHISKY (blended) - alkohol produkowany z żyta, jęczmienia i kukurydzy, wytwarzany w USA.
BURBON WHISKY – alkohol produkowany na bazie kukurydzy i innych zbóż wytwarzany w USA. (JIM BEAM, WILD TURKEY)
KANADYJSKA (CANADIAN) – blended whisky produkowana w Kanadzie. Wytwarza się ją z żyta, jęczmienia, pszenicy i kukurydzy. (CANADIAN CLUB, SEAGRAMS VO)
WÓDKA - alkohol produkowany na bazie zbóż lub ziemniaków. WYBOROWA. ABSOLUT, FINLANDIA, BOLS, SMIRNOFF
GIN - alkohol zbożowy, aromatyzowany jałowcem. (GORDONS, BEEFEATER, LUBUSKI)
TEQUILA - alkohol wytwarzany z błękitnej agawy, wyłącznie w określonej części Meksyku. (JOSE CUERVO, OLMECA, SAUZA)
BRANDY - alkohol produkowany z winogron, dojrzewający w dębowych beczkach. (NAPOLEON)
COGNAC -alkohol produkowany tak jak Brandy, lecz tylko i wyłącznie w rejonie Cognac.(REMY MARTIN, HENNESSY, MRTELL)
CALVADOS - alkohol produkowany z jabłek we Francji. (CALVADOS)
GRAPPA - wódka produkowana z winogron we Włoszech.
VERMOUTH - wino aromatyzowane ziołami. (MARTINIEXTRA DRY, MARTINIROSSO, CINZANO BIANCO)
DUBONET - czerwone słodkie wino, aromatyzowane chininą.
CAMPARI - gorzka, włoska wódka, aromatyzowana ziołami i skórką pomarańczową.
FERNET BRANCA - włoska wódka ziołowa.
SHERRY - hiszpańskie wzmocnione wino deserowe. (TIO PEPE -wytrawne, BRISTOL CREAM - słodkie)
PORTO - portugalskie mocne wino deserowe
MALIBU - rum aromatyzowany zapachem i smakiem kokosowym.
KAHLUA - meksykański likier kawowy.
AMARETTO - włoski likier migdałowy na Brandy.
SAMBUCCA - włoski likier anyżkowy.
PERNOD i RICARD - francuskie likiery ziołowe o anyżkowym aromacie.
TRIPLE SEC - likier pomarańczowy, bezbarwny.
BENEDICTINE - francuski likier ziołowy o zastrzeżonej recepturze. Produkowany przez Benedyktynów na koniaku.
COINTREAU - francuski likier pomarańczowy na Brandy
GALLIANO - włoski likier ziołowy o smaku waniliowym.
GRAND MARNIER - francuski likier pomarańczowy.
Rodzaje koktajli
ON THE ROCKS - alkohol nalany na kostki lodu
FROZEN - cocktail wymieszany z kruszonym lodem o zawiesistej konsystencji.
CRUSTA - mieszanka aromatycznych wódek + twist + cukier na brzegu szkła.
FLOAT - cocktail ze składnikiem pływającym po wierzchu.
FRAPPE - likier nalany na kruszony lód.
POUSSE - kilka alkoholi lub innych składników nalanych tak, aby nie wymieszały się ze sobą tworząc kilka warstw.
SOUR - alkohol wymieszany z sokiem cytrynowym i cukrem.
COLLINS - cocktail sour z wodą sodową
-------------------------------------------------
Polecamy: bramy rolowane, kraty rolowane, siatki na owady, moskitiery Poznań
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz