torcik śmietankowy z truskawkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

truskawki - 60 dagherbatniki - 20 dagtwarożek - 45 dagmasło - 14 dagcukier puder - 10 dagmigdały - 10 dagśmietana kremówka - 125 dagczerwona polewa do tortów - 1/2 torebkisok jabłkowy - 1/2 szklankicukier waniliowy - 1 torebkaśmietanfix - 1 torebkamleka - 2 łyżkicukier - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem.

Masę rozłożyć na spodzie tortownicy (średnica 26 cm).

Mocno docisnąć je do formy.

Twarożek utrzeć dokładnie z cukrem pudrem i mlekiem.

Rozsmarować na warstwie herbatników.

Posypać zmielonymi migdałami.

Wstawić do lodówki.

Truskawki oczyścić i opłukać.

Pokroić na połówki.

Rozłożyć na migdałach.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.

Rozsmarować równomiernie na owocach.

W rondelku wymieszać proszek na polewę z cukrem.

Rozetrzeć z sokiem jabłkowym.

Zagotować mieszając.

Udekorować wierzch tortu.

Aż do chwili spożycia przechowywać w lodówce.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo