tort Mokka
BISZKOPT:jajka - 6 sztukcukier - 10 dagcukier waniliowy - 1 torebkasólmielone orzechy laskowe - 15 dagbułka tarta - 5 dagrum - 1 łyżkatłuszcz - do posmarowania blachy KREM I DEKORACJA:kawa rozpuszczalna - 5 łyżekśmietana kremówka - 60 dagcukier - 10 dagczekolada mokka - 10 dagposiekane orzechy laskowe - 5 dagcukier waniliowy - 1 torebkakakao - do posypania
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać żółtka, orzechy, bułkę tartą i rum.
Delikatnie wymieszać.
Nasmarować tłuszczem dno tortownicy (średnica: 26cm.)
Przełożyć masę do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Piec 35 min. w temp. 175°C.
Upieczony biszkopt przestudzić w formie.
Wyjąć i odłożyć na 6-8 godzin (najlepiej całą noc).
KREM:
Kawę przetrzeć dokładnie przez sitko.
50 dag śmietany ubić z kawą i cukrem.
TORT:
Biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy części.
Przełożyć kolejne warstwy połową kremu.
Posmarować ze wszystkich stron resztą kremu.
Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
DEKORACJA:
2/3 czekolady zetrzeć na wiórki i wymieszać z posiekanymi orzechami.
3/4 mieszanki wcisnąć w posmarowany śmietaną brzeg tortu.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Udekorować wierzch ciasta bitą śmietaną (np.: stawiając szprycką kleksy na brzegu).
Stopić w rondelku resztę czekolady.
Udekorować wierzch tortu (polewając kleksy).
Posypać resztą mieszanki czekolady z orzechami (na środku)
Przechowywać w lodówce.
Przed podaniem opruszyć odrobiną kakao.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz