ciastka cappuccino
mąka - 30 dagproszek do pieczenia - 2 łyżeczkicukier - 23 dagjajka - 2 sztukischłodzone masło lub margaryna - 14 dagwiśnie (bez pestek) - 1440 ml (dwa słoiki po 720)gorzka czekolada - 15 dagśmietana kremówka - 130 dagkawa cappuccino - 6 dagzagęstnik do śmietany - 6 torebekcukier waniliowy - 1 torebkakakao - do posypaniakawowe ziarenka czekolady - 15 sztuktłuszcz - do posmarowania blachy
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać 14 dag cukru, jajka i pokrojony na małe kawałeczki tłuszcz.
Wyrobić składniki (najpierw krótko mikserem, potem dłońmi) na jednolitą masę.
Nasmarować blachę tłusczem (32x39 cm).
Wylepić blachę ciastem.
Ponakłuwać ciasto widelcem i wsunąć do nagrzanego piekarnika.
Piec 15-20 min. w temp. 200°C.
Przestudzić.
Wiśnie osądzyć, syrop zachować.
Drobno posiekać czekoladę.
15 wisienek odłożyć do dekoracji.
Resztę wiśni umieścić na kruchym spodzie.
Skropić 6 łyżkami syropu wiśniowego.
Odstawić na 30 minut.
1,2 l smietany ubić porcjami z cukrem, kawą cappuccino oraz zagęstnikiem.
Dodać posiekaną czekoladę.
Rozsmarować krem na wiśniach.
Wilgotnym nożem pokroić ciasto na 30 jednakowych ciastek (5x7,5 cm).
Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym.
Ciastka posypać kakao, udekorować kleksami śmietany idłożonymi wisienkami i kawowymi ziarenkami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz