Cyko-lody
17/05/2016 - 11:58
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
20 g Cykoriady Ekstrakt
100 ml mleka
400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
300 g śmietany kremówki (36 %)
3-4 łyżki cukru pudru / miodu
Przygotowanie:
Cykoriadę rozpuszczamy w podgrzanym mleku i czekamy,aż ostygnie. Mleko skondensowane ubijamy mikserem. W osobnej misce ubijamy kremówkę pod koniec dodając cukier puder / miód. Pianę z mleka skondensowanego oraz ubitą śmietanę łączymy, dodajemy rozpuszczoną wcześniej Cykoriadę (zostawiamy troszeczkę do dekoracji), całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i na całą powierzchnię cienką strużką wylewamy pozostałą część Cykoriady. Możemy patyczkiem/wykałaczką/widelczykiem utworzyć wzorki. Wstawiamy do zamrażarki na kilka/ kilkanaście godzin.
SMACZNEGO!
Czas przygotowania:
35 minutLiczba porcji:
2- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz