Cytryny w syropie imbirowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

· 300 g cukru
· 250 g wody
· 80-90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
· 20-30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
· 3-4 cytryny, ekologiczne, pokrojone w 3 mm plastry, bez pestek

Przygotowanie: 

1   Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Włożyć koszyczek, ułożyć w nim plastry cytryny, gotować 10 min/100°C/obr. 2. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.
2   Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, plastry cytryny przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.
3   Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1   Do garnka wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Zagotować aż cukier się rozpuści. Na dnie ułożyć plastry cytryny, gotować ok. 15 min. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.
2   Ostrożnie wyjąć plastry cytryny i przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.
3   Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
45 minut
Liczba porcji: 
4
Okoliczność: 
Święta
Redakcja