Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową pod bezową pierzynką
01/10/2017 - 18:32
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- owoce pigwowca – 2 kg po obraniu i wydrążeniu
- cukier – 1 kg
- sok z wyciśniętej cytryny – 2 łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- imbir – 1 łyżeczka
- gotowy jasny spód tortowy (np. Dan Cake)
- cukier 50g
- białka jajek – 4 sztuki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.
Smacznego!
Metoda przygotowania:
pieczenieCzas przygotowania:
30 minutLiczba porcji:
8- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz