Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
mąki pszennej - 300 gcukru - 160 gkakao - 2 łyżkimlecznej czekolady - 75 ggorzkiej czekolady - 75 gsuszonej żurawiny - 1 szklankaproszku do pieczenia - 2 łyżeczkiroztopionego masła - 80 gjajko - 1 mleko - 0.5 papier do pieczenia
Jak przygotować ciasto?
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.
Jak upiec idealne muffinki?
Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny).
Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz