migdałowe pierniczki
jajka - 3 sztukicukier - 25 dagcukier waniliowy - 1 łyżkaobrane migdały - 35 dagmielone goździki - 1/2 łyżeczkicynamon - 6 gskórka starta z cytrynydrobno pokrojona skórka cytrynowa - 70 gdrobno pokrojona skórka pomarańczowa - 70 gandrutytłuszcz - do formyprzyprawy korzenne CIEMNA POLEWA:cukier - 25 dagwodagorzka czekolada - 15 dag
PIERNICZKI:
25 dag migdałów posiekać.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na parze.
Dodać migdały, przyprawy korzenne, skórki z cytryny i pomarańczy. Wymieszać.
Z andrutów wyciąć 15 krążków o średnicy 8 cm.
Na każdego nałożyć masę na grubość ok 1,5 cm.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku.
POLEWA:
Rozpuścić czekoladę.
Cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Dodać czekoladę.
Utrzeć na gładką masę.
Ostudzone pierniczki polać polewą i przybrań migdałami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz